Endodonție

Ce este endodonție?

Endodonția reprezintă o specializare în cadrul medicinei dentare care se ocupă cu tratamentele și retratamentele de canal ale dinților.

Este de o importanță deosebită ca tratamentul să fie realizat corect din prima încercare, deoarece rata de succes a unui retratament este mai scăzută, ceea ce poate duce la o durată de viață mai mică pentru dintelui afectat.

Importanța Tratamentului Endodontic

Tratamentul endodontic joacă un rol esențial în menținerea sănătății orale și a danturii intacte. Atunci când un dinte este afectat de carii profunde, traumatisme sau alte afecțiuni dentare, infecția poate ajunge la nervul dintelui prin canalele radiculare. Acest lucru poate duce la apariția durerii, inflamației și a unor probleme grave de sănătate orală.

Prin efectuarea tratamentului endodontic, putem conserva structura naturală a dintelui și a țesuturilor înconjurătoare, evitând necesitatea extracției. Salvarea dintelui este întotdeauna preferată, deoarece dantura naturală oferă o funcționalitate mai bună și un aspect estetic superior față de opțiunile de înlocuire, cum ar fi implanturile sau punțile dentare.

Etapele tratamentului endodontic

1. Diagnosticarea Corectă

Înainte de a începe tratamentul endodontic, diagnosticarea corectă este esențială. Acest proces implică examinarea clinică și radiografii pentru a identifica infecția și gradul de deteriorare a dintelui. Un diagnostic precis ne permite să stabilim un plan de tratament eficient și personalizat pentru fiecare pacient.

2. Anestezia

Odată ce avem un diagnostic, următorul pas important este administrarea anesteziei locale. Aceasta asigură confortul pacientului în timpul procedurii, permițându-ne să lucram fără disconfort sau durere.

3. Accesul la canalul radicular

După ce zona este anesteziată, vom face o mică incizie în coroana dintelui pentru a avea acces la canalul radicular. Acest pas ne permite să curățăm canalele infectate și să îndepărtăm țesutul moartă.

4. Curățarea și modelarea canalelor

Curățarea canalelor radiculare este o etapă critică în tratamentul endodontic. Utilizând instrumente speciale, îndepărtăm bacteriile, țesutul infectat și pulpa deteriorată. Apoi, modelăm canalele pentru a pregăti suprafața lor pentru etapa de umplere.

5. Umplerea canalelor

După ce canalele radiculare sunt curățate și pregătite, urmează etapa de umplere. Materialul de umplere, de obicei, gutapercă sau alte substanțe medicamentoase, este introdus în canale pentru a le sigila și a preveni reinfectarea.

6. Restaurarea dintelui

În ultima etapă a tratamentului endodontic, dantura este restaurată pentru a-i reda forma și funcționalitatea. De obicei, se aplică o coroană dentară sau o obturație, în funcție de gradul de deteriorare al dintelui. Restaurarea corectă este esențială pentru a asigura rezultate durabile și pentru a preveni fracturarea dintelui.

Solicită o programare

*Prin trimiterea acestui formular sunteti de acord cu prelucrarea datelor personale si stocarea acestora pe durata perioadei de tratament si profilaxie, dar si pastrarea lor pana cand solicitati retragerea consimtamantului. Art.6(1)lit.(a) din GDPR si ridicarea standardului de sanatate orala a pacientilor nostri constituie interese legitime pentru care va solicitam in mod expres consimtamantul, inclusiv pentru programari.

Ce spun pacientii nostri

Un doctor foarte calm, lucrează profesionist (cel puțin la cabinetul 3), nu te doare modul în care lucrează și înlătură orice frica de stomatolog!
Andrei P.
Cel mai bun doctor datoritã cãruia am cel mai frumos zâmbet. Recomand cu toatã cãldura! 👌🏼❤️
Mona C.
Un doctor exceptional, atent si dedicat, în cadrul unei clinici de top! Recomand cu drag!!
Georgiana P.