Pedodonție

Ce este pedodonția?

Pedodontia reprezintă o ramură a stomatologiei specializată în îngrijirea sănătății orale a copiilor. Aceasta acoperă atât măsuri de prevenire, cât și tratamentul afecțiunilor care afectează dinții de lapte și dinții permanenți în stadiu de dezvoltare, și, totodată, depistarea problemelor dento-maxilare ce pot fi corectate de un medic ortodont.

Tratamente pentru igiena dentară a dinților de lapte

  • Periaje profesionale: utilizăm perii delicate pentru a proteja gingiile copiilor și pastă de dinți cu fluor cu un gust plăcut.
  • Fluorizări: aplicăm lacuri speciale pe dinții de lapte folosind o pensulă.
  • Sigilări: aplicăm substanțe speciale, asemănătoare unor plombițe foarte mici, în santurile și gropițele dinților, exact acolo unde cariile apar cel mai frecvent. Acești sigilanți sunt de obicei rășini compozite, transparente sau opace, care se întăresc cu ajutorul unei lampi cu ultraviolete. Sigilarea reduce riscul de apariție a cariilor cu până la 80%. Este important de menționat că sigilarea se poate aplica și pe dinții permanenți tineri, imediat ce au apărut pe arcadă, în intervalul de vârstă 6-15 ani, fiind o metodă sigură de prevenire a cariilor.
  • Tratamentul cariilor: în cadrul cabinetului nostru de stomatologie pentru copii din București, aplicăm așa-numitele “plombe colorate” pe dinții de lapte. Astfel, copilul are posibilitatea să aleagă singur dintr-o gamă variată de culori preferate, percepând astfel tratamentul cariilor ca pe o formă de joacă și având satisfacția că a putut alege ceea ce l-a atras cel mai mult.
  • Anestezie: în cazul în care este necesară anestezia, folosim geluri speciale cu un gust plăcut, iar copilul poate alege aroma preferată (cireșe, piersici etc.), pentru a diminua orice disconfort.

Importanța tratamentului dinților de lapte

Dantura copiilor este la fel de importantă ca și cea a adulților. Cu toate că mulți părinți neglijează dinții de lapte ai micuților, aceștia joacă un rol esențial în dezvoltarea corectă a dinților permanenți. Fără acest set de dinți, cel mic nu va putea să mănânce sau să vorbească corect.

Dinții de lapte apar începând cu vârsta de 6 luni până la 2 ani și jumătate, poate chiar 3 ani. Aceștia nu trebuie neglijați sub ideea că, oricum, vor fi înlocuiți de dinții permanenți, din mai multe motive:

  • Se pot caria foarte ușor, având o structură minerală mai slabă, iar cariile lor pot duce la afectarea dinților definitivi.
  • Ghidează dinții definitivi în poziția lor corectă.
  • Ajută la dezvoltarea normală a oaselor și mușchilor maxilarului.
  • Asigură o mestecare adecvată.
  • Au un rol important în dezvoltarea vorbirii.

Sigilarea dentară la copii

Sigilarea dinților este o procedură simplă și nedureroasă care se efectuează de obicei odată cu apariția primului molar definitiv pe arcadă. Ea constă în aplicarea unui strat subțire de material special pe suprafața ocluzală a dinților, acolo unde se formează adesea santuri fine și adâncituri. Aceste zone sunt predispuse la acumularea de resturi alimentare și bacterii, fapt ce poate duce la apariția cariilor.

Prin aplicarea sigilantului, se creează o barieră fizică care împiedică placa bacteriană să se adune în acele zone, protejând astfel smalțul și reducând riscul de carii dentare. Sigilarea dinților poate preveni apariția cariilor pe o perioadă îndelungată, asigurând o protecție suplimentară în primele etape critice de dezvoltare ale dinților permanenti.

Abcesul dentar la copii

Abcesul dentar este o afecțiune întâlnită des în rândul copiilor și necesită îngrijire imediată. Dacă rămâne netratată, această infecție bacteriană se poate extinde și la dinții vecini.

Cauzele abcesului dentar la copii includ:

  • Caria dentară – principala cauză a apariției abcesului dentar.
  • Trauma la nivelul dintelui, din cauza unei lovituri sau căzături.
  • Presiunea cauzată de scrâșnitul din dinți.

Chiar dacă abcesul dentar poate apărea la toți dinții, al treilea rând de molari este cel mai predispus, deoarece sunt mai dificil de curățat și se pot caria mult mai ușor. Unul dintre cele mai vizibile simptome este apariția unei umflături roșii în zona unui dinte.

 

Solicită o programare

*Prin trimiterea acestui formular sunteti de acord cu prelucrarea datelor personale si stocarea acestora pe durata perioadei de tratament si profilaxie, dar si pastrarea lor pana cand solicitati retragerea consimtamantului. Art.6(1)lit.(a) din GDPR si ridicarea standardului de sanatate orala a pacientilor nostri constituie interese legitime pentru care va solicitam in mod expres consimtamantul, inclusiv pentru programari.